Milyen egy mobilgarázsnál a nyeregtető?

4323

A nyeregtető helyes megfogalmazása: „két azonos vagy különböző hajlású, összemetsződő tetősíkkal és két oromfallal vagy tűzfallal határolt, többé-kevésbé derékszögű négyszög alaprajzú tető.”

Ez hasonlít a legjobban egy normál családi házra. Ennek megfelelően a nyeregtető a mobilgarázs kiválasztásánál egy nagyon elterjedt és kedvelt tetőtípus. Hívják még sátortetőnek, kétoldalra lejtő tetőnek is, de találkoztunk már a gable elnevezéssel is.

A lényeg azonban, hogy mobilgarázs esetén a tető anyaga is trapézlemezből készül. Mivel ez a nagyobb terhelésnek van kitéve (eső, hó), így ide merevebb (T14-es) lemezt tesznek.

Milyen részekből áll egy nyeregtető?

A nyeregtető szemből nézve egy háromszöget mutat. A háromszög csúcsa a tető gerincmagassága. Normál esetben (egy 3 m széles, 1 autós mobilgarázsnál) ez kb. 2,45 m. Ennél magasabb is kérhető, ha nagyobb autóval állna be a mobilgarázsába. A tetősíkok találkozásának vonalát tetőélnek is nevezik.

A nyeregtető két oldala jobbra és balra dől….és a tücsök koma is hegedül ;). Így formázza meg a háromszöget, vagyis a „nyerget”.

A két háromszög alakú zárófalat oromfalnak nevezzük. A nyeregtető két vége oromfallal van lezárva, ez szintén trapézlemezből készül.

Nyeregtető gerince

Hogyan néz ki egy mobilgarázsnál a nyeregtető?

A tetőlemez hossza túllóg a garázs oldalfalától minden irányban 10-10 cm-t. Ez a tető alatti rész nincs is szervesen elválasztva a mobilgarázs többi részétől. Itt nincs padlástér, mint egy családi háznál.

Belül egy légtér az egész mobilgarázs, melyet rácsos merevítők és a hosszanti gerendák (U profil) támasztják alá a tető lemezelését.

mobilgarazs nyeregteto belulrol

Nyeregtető színei:

A nyeregtető lemezborítása horganyzott trapézlemezből van, ami alapesetben nincs színnel ellátva. Amennyiben fontos, hogy illeszkedjen a környezethez, vagy esztétikus legyen, érdemes arra is áldozni még, hogy egy Önnek tetsző RAL színt választ. Leggyakrabban a ház tetőszínéhez passzoló bordót (vörösbor fantázianéven fut) szokták kérni. De persze láttunk már sötétzöld vagy antracit szürke színűt is. Mindegyik nagyon jól nézett ki.

RAL színek

A tetőzet kérhető különleges cserepeslemezzel is, melynek felára van. Így a mobilgarázs jobban passzol a családi házhoz.

Tippek mobilgarázs nyeregtetőhöz:

Eső esetén a vizet jobbra-balra vezeti a nyeregtető. Ha az épület mellett olyan terület van, aminek nem jó, ha víz éri, akkor érdemes csatornával kérni a mobilgarázst.

Sokan kérdezik, hogy napelemet lehet-e feltenni a tetőre, elbírja-e a szerkezet. Igen, azonban ezt előre jelezni kell mindenképp, hogy erősebb vázszerkezettel készüljön a mobilgarázs.

Külső hőmérséklet hirtelen leesése esetén pára csapódhat le belül a tetőlemezen. Ennek megkötésére javasoljuk a filccel borított lemezborítást, vagy a tető hőszigetelését.

Ha tetszett a cikk, osszák meg ismerőseik között is!

Rendelni itt tudnak: Mobilgarázs

Ha még vannak kérdései, hívjon minket:  tel. 70/ 251-96-98!

3 Hozzászólások

  • Üdvözlöm!

   Ha a garázs alapzata kiöntött (egybefüggő) beton, vagy lesüllyesztett betonlábak, akkor kb. 6-12 helyen kell lerögzíteni 12-es tiplikkel. Ekkor a garázs alján körbefutó vázszerkezet kerül átfúrásra, és azon keresztül történik a rögzítés (szögvas váznál). Zártszelvény váz esetén külön rögzítőfül van, azzal kerül rögzítésre az épület. A rögzítés felárért kérhető.

   TIPP: Ha a garázsnak billenőkapuja vagy szekcionált kapuja van, akkor alapzatnak a jól kiegyenlített, kiöntött betont javasoljuk.

   Amennyiben a megrendelő saját magának rögzíti le a mobilgarázst, akkor külön figyelni kell arra, hogy a szerelők által beállított billenőkapu ne mozduljon el.

   Továbbá arra is figyelni kell, hogy a küszöbvas is le legyen rögzítve (a kapu alatt), nehogy a sok ki-be állástól eldeformálódjon.

 1. Üdvözlöm!
  Èrdekelne, hogy ha egy standard lemezgarázs vásárolok, a szerkezete elbír-e cserepeslemez burkolást (például egy csere esetén) illetve rendelhető-e ilyen tetővel önöknél?
  Előre is köszönöm a választ!

Ide írhatja kérdéseit

Ide írja be a hozzászólását
Ide írja a nevét