Mobilgarázs vázszerkezet: tények és tévhitek

garazs-vazszerkezet

Sokan és sokszor megkérdezik, hogy miből van a garázs vázszerkezete, mennyire időtálló, mennyi havat bír el. Ezekre a kérdésekre adunk választ ebben a cikkben.

Miből van a mobilgarázs vázszerkezete?

A vázszerkezetre kétféle megoldás van, melyet a legjobban képpel lehet szemléltetni:

  • szögvas
  • zártszelvény

garazs-vazszerkezet

Milyen vázszerkezetet válasszak?

Mikor milyet :), de komolyra fordítva a szót, kicsit bemutatjuk, melyik megoldást mikor javasoljuk.

A szögvas és a zártszelvény közül egyértelműen a zártszelvény az erősebb szerkezet, a kialakításából fakadóan.

Azonban a szögvas is megfelelő teherbírással rendelkezik. Erről jól tanúskodik az is, hogy a szereléskor a munkások a tetőn járkálnak, és akkor is remekül helytáll. Nem csuklik össze.

Tudni kell még azt is, hogy ezeket a mobilgarázsokat (a legtöbbet legalábbis) jellemzően Lengyelországban gyártják. Ott pedig elég sok hó szokott esni, így a garázsok vázszerkezete a lengyel hónak is ki van téve. Jól szerepel tehát hóbírás szempontjából.

De akkor mégis melyik legyen? A legtöbben az olcsóbb szögvasat választják. Ezzel nincs is semmi baj, hiszen, ahogy fent írtam, megállja a helyét.

Mikor legyen mégis zártszelvényből a váz?

Ezt akkor javasoljuk, ha a későbbiek során szigetelni szeretné a garázsát. Ekkor az oldalfalak egy plusz terhet kapnak, amihez már a zárszelvény erőssége kell.

A mobilgarázs szigetelését mi is elvégezzük, akkor alapesetben zártszelvényből készül a mobilgarázs, hiszen az bírja el a polisztirol réteget.

garazs-vazszerkezet
Mobilgarázs horganyzott zártszelvény vázszerkezetből

Akkor is érdemes zártszelvényből kérni a vázat, ha nagyon magas épületet szeretne készíttetni: pl. min. 3 m belmagasságút. Itt is fontos a stabilitás, és egy ilyen magasságnál már a szögvas nem mindig elegendő. De itt egy jól felkészült és korrekt értékesítő már eleve zártszelvényre adja az árajánlatot.

Fontos! Belülre polc nem szerelhető, azt már a zártszelvény sem bírja el. Helyette olyan megoldás jöhet szóba, hogy a tároló a fal mellett áll, de a saját lábán.

Mivel van lekezelve a mobilgarázs vázszerkezete?

2 eset van, de inkább 3.

alapozofestes
Mobilgarázs alapozófestéses vázszerkezettel
  1. alapozó festéssel van ellátva (1 rétegben van lefestve) – ezt mindenképp javasolt még átfesteni utólag korróziógátló felületi festéssel, hogy minél időtállóbb legyen
  2. korróziógátló felületi festéssel (alapozó rétegre jön rá, tehát lényegében 2 réteg festés van rajta) – ez már sokkal jobb megoldás, itt ugyanis nem nekünk kell utólag átfesteni, hanem gyárilag megoldják. Így védve vagyunk a rozsda ellen.
  3. horganyzott – gyári eljárás rozsdásodás ellen, ami a legjobb megoldás és a legtartósabb

Én horganyozva kérném, hogy ne fogjon rajta az idő vasfoga.

Ha még vannak kérdései, hívjon minket:  tel. 70/ 251-96-98!

Remélem, sikerült választ adni a garázs vázszerkezetével kapcsolatos kérdésekre.

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel is!

Pinterest
Facebook
Email