Így védd meg az autódat a jégtől!

vihar, jégeső

Az éghajlatváltozás miatt egyre szélsőségesebb időjárási jelenségekkel találkozhatunk. Extrém UV sugárzás, hirtelen kialakuló özönvízszerű esőzések, szélviharok és az autósok rémálma, a jégeső, amely akár le is nullázhatja az autód értékét. Ha bekövetkezik a baj, súlyos összegekbe kerül a javítás, és az is előfordulhat, hogy sosem lesz már szeretett autód megjelenése olyan, mint volt. Ne várd meg a bajt, tegyél ellene!

Miért is esik jégeső?

A jégeső a nyári zivatarok, felhőszakadások idején hullik az égből. Akkor alakul ki, ha a zivatar feláramlásai esőcseppeket juttatnak a légkör extrém hideg részeibe, ahol megfagynak a cseppek. A megfagyott esőcseppek aztán lezúdulnak az égből. Ez minden zivatar idején előfordul, azonban, ha nem érnek el egy bizonyos méretet, sok esetben földetérés előtt teljesen elolvadnak, és nem okoznak kárt. 

Jégesőről akkor beszélhetünk hivatalosan, ha a lehulló szemek átmérője meghaladja az 5 mm-t. Ha ezt nem éri el, akkor jégdarának hívjuk, amely ugyan nem kellemes, de többnyire nem okoz komoly károkat. A jég formája gyakran gömb alakú, de teljesen szabálytalan formában is hullhat az égből. Napjainkban nem ritka a tojás méretű jégeső sem, amely igazi pusztítást képes okozni autókban, épületekben, és a mezőgazdaságban. 

Mekkora kárt okozhat a jégeső az autónkban?

A legutóbbi komoly jégeső a hazai autókban összesen mintegy 3 milliárd forintnyi kárt okozott. A szakértők szerint az átlagos kár 600.000 forint autónként, de a javítási költség a drágább autók esetében akár több millió forint is lehet. Egy alacsonyabb árfekvésű autó akár gazdasági totálkáros is lehet egy néhány perces jégeső hatására. 

Az okozott kár csak a jéghegy csúcsa, a szakemberek előrejelzése szerint nem kizárt, hogy akár egy évet! is várni kell az autóban keletkezett károk kijavítására, ha az autó nincs biztosítva jégkár ellen. A jégkárra biztosított autók ugyanis szerződés alapján elsőbbséget élveznek a többiekkel szemben. 

Az okozott kárt többféleképpen is javíthatják, a sérülés mértékének függvényében. Szerencsés esetben, ha nem sérül nagyon az autó, és csak kisebb horpadások keletkeznek, akár nyom nélkül is eltüntethetőek a sérülések, és az autó értéke sem csökken. Ha komolyabb sérülés alakult ki, nem marad más, mint a kalapálás, gittelés, újra fényezés, mely nem csak drága, de az autó értékét és az érintett elemek élettartamát is jelentősen csökkenti. További probléma, hogy a friss fényezésű elemek szinte biztosan elütnek majd a többitől, és az autó megjelenése is veszít majd fényéből. 

Hogyan védheted meg az autódat a jégesőtől?

A magyar járművek igen kis része rendelkezik cascoval, és ezt kiegészítő jégkár biztosítással. Ez ugyan nem előzi meg a kárt, de a költségek egy részét legalább fedezi. Sok autó esetében azonban nincs lehetőség casco biztosításra az autó életkora miatt, a magyar autópark átlagéletkora ugyanis 14,5 év, melyre vagy nem érhető el a szolgáltatás, vagy irreálisan magas költséget jelentene.  

Az autókat gyakran próbálják meg pokróccal, vagy különféle anyagokkal letakarni. Ez ugyan valamelyest megvédheti az autót, de inkább csak önmagunk nyugtatására elegendő. Egy komolyabb jégeső ugyanúgy kárt fog okozni az autóban, legjobb esetben a kár mértékét csökkenti valamennyire. Zivatar előtt, mikor félő, hogy jég is hullik az égből, gyakran állnak be fák alá, ezzel védve a járműveket. A semminél ez is jobb, ha a zivatart kísérő szél nem tör le ágat, akár meg is védheti az autót valamelyest.

Ha biztosra akarsz menni, és garantáltan megvédeni az autódat a jégeső okozta károktól, az egyedüli megoldás, ha fedett helyen parkolsz vele. A Taurustal mobilgarázs gyors megoldást jelent az autód biztonságos tárolására. A garázsok induló ára kevesebbe kerül, mint egy átlagos autóban keletkezett kár fele, ráadásul az autód értéke sem csökken. Nem csak a jégesőtől, de az UV sugárzás okozta károktól is megvéd, és még a fűnyíró is elfér majd autód mellett. Előzd meg a bajt, védd meg autódat a természeti károktól! Vedd fel velünk a kapcsolatot még ma!

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel is!

Pinterest
Facebook
Email