Féltetős garázs, azaz mobilgarázs oldalra lejtő tetővel

oldalra-lejto-tetotipus

A féltetős garázs ritkább ugyan, mint a nyeregtetős, vagy a hátrafelé lejtős verzió, de ilyet is láttunk már. De mi is az a féltető? A féltető másfajta megfogalmazása: fél nyeregtető. Tehát egy normál háromszög helyett, egy derékszögű háromszögként kell elképzelni ezt a tetőfajtát.

Ezt a tetőtípust általában akkor alkalmazzák, ha a mobilgarázs mellett más épület is van, tipikusan például egy családi ház.

Féltetős garázsra példa:

féltetős garázs
Oldalra lejtő tetős mobilgarázs

Milyen részekből áll egy féltető?

A féltető szemből nézve egy derékszögűháromszöget mutat. A háromszög csúcsa a mobilgarázs magasabbik oldalán van. Azt nevezzük a magasabb oldalnak, onnan lejt a tető. Normál esetben (egy 3 m széles, 1 autós mobilgarázsnál) ez kb. 2,45 m.

TIPP: A tető alacsonyabbik oldalának is kellően magasnak kell lennie ahhoz, hogy alatta beférjen az autó. Ezért a standard oldalfal magasság az alacsonyabbik oldalon (ahova lejt a tető) 2,1 m. Ez alatt egy 2 m hasznos bejárati magasságú kapu elfér. Ennél magasabb is kérhető, ha nagyobb autóval állna be a mobilgarázsába.

A féltető vagy jobbra, vagy balra lejt. Attól függően, ahogy a megrendelő kéri. A dőlésnél érdemes azt figyelembe venni, mi mellett lesz, és merre folyjon le a víz eső esetén.

Hogyan néz ki egy mobilgarázsnál a tetőszerkezet a féltetős, vagy oldalra lejtő tető esetén?

Mobilgarázs esetén a tető anyaga is trapézlemezből készül. Mivel ez a nagyobb terhelésnek van kitéve (eső, hó), így ide merevebb (T14-es) lemezt tesznek.

A tetőlemez hossza túllóg a garázs oldalfalától minden irányban, az elejénél és a hátuljánál 8-10 cm-t, az oldalfalnál 10-15 cm-t. Ha összeépítjük pl. egy házzal, akkor ott a ház felöli résznél nincs túllógás. Ott javasolt vízvetőt tenni, ami az összekapcsolást segíti, ahogy a fenti kép is mutatja.

Belül egy légtér az egész mobilgarázs, melyet rácsos merevítők és a hosszanti gerendák (U profil) támasztják alá a tető lemezelését. Tehát a garázs tető alatti része nincs szervesen elválasztva az épület többi részétől. Azaz itt nincs padlástér, mint egy családi háznál.

Féltető, vagy oldalra lejtő választható színei:

A féltető lemezborítása horganyzott trapézlemezből van, ami alapesetben nincs színnel ellátva. Amennyiben fontos, hogy illeszkedjen a környezethez, vagy esztétikus legyen, érdemes arra is áldozni még, hogy egy Önnek tetsző RAL színt választ. Leggyakrabban a ház tetőszínéhez passzoló bordót (vörösbor fantázianéven fut), vagy téglavöröst szokták kérni. De persze láttunk már sötétzöld vagy antracit szürke színűt is. Mindegyik nagyon jól nézett ki.

RAL színek

A tetőzet kérhető különleges cserepeslemezzel is, melynek felára van. Így a mobilgarázs jobban passzol a családi házhoz. További segítség a szín kiválasztásához: Mobilgarázs színek kiválasztása

Tippek mobilgarázs féltetőhöz:

Eső esetén a vizet jobbra, vagy balra vezeti, attól függően, merre lejt a tető. Ha az épület mellett olyan terület van, aminek nem jó, ha víz éri, akkor érdemes csatornával kérni a mobilgarázst. A csatorna levezetése pedig vagy elöl, vagy hátul van, amit szintén érdemes előre eldönteni, melyik a praktikusabb.

Sokan kérdezik, hogy napelemet lehet-e feltenni a tetőre, elbírja-e a szerkezet. Igen, azonban ezt előre jelezni kell mindenképp, hogy erősebb vázszerkezettel készüljön a mobilgarázs.

Külső hőmérséklet hirtelen leesése esetén pára csapódhat le belül a tetőlemezen. Ennek megkötésére javasoljuk a filccel ellátott lemezborítást, vagy a tető hőszigetelését.

További tetőtípusokról itt olvashat: Mobilgarázs tetőtípusok

Ajánlatot kérni itt tudnak: Mobilgarázs ajánlatkérés

Ha még vannak kérdései, hívjon minket:  tel. 70/ 251-96-98!

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel is!

Pinterest
Facebook
Email