Élményvezetés vagy autóbérlés: melyik a jobb megoldás?

autóbérlés során akár ilyen autót is kölcsönözhetünk

Autót vezetni egy életérzés, de könnyen megeshet, hogy valaki csak rövid időre szeretné megtapasztalni ezt az érzést, vagy valamilyen okból nem tudja saját autóját igénybe venni. Ilyenkor alternatívaként felmerülhet az élményvezetés és az autóbérlés, de melyik a jobb megoldás, merülhet fel a kérdés. Az alábbi cikkben ennek járunk utána. 

Mit is jelent az autóbérlés?

Az autóbérlés főképp akkor jelenthet megoldást, ha mondjuk technikai okból nem áll rendelkezésünkre saját járművünk, vagy esetleg nem engedhetjük meg magunknak egy gépjármű állandó jellegű fenntartását.

Egy bérlés során ugyanis kauciót, illetve napidíjat is szükséges fizetni, amiért cserébe elvihetjük a kiválasztott járművet, ahová csak szeretnénk. Persze ehhez meg is kell tankolnunk a járművet, illetve üres tankkal sem adhatjuk vissza a bérlet lejáratakor.

Az autóbérlés előnyei

Az autóbérlésének, ahogy a fentiekből már némileg kiderülhetett van pár előnye. Maga a bérlés minden esetben átmeneti ideig tart. Ennek köszönhetően a bérlő mentesül az autó tulajdonosát terhelő kiadásoktól, mindenekelőtt az:

  • adóktól,
  • biztosításoktól,
  • szervizelési költségektől.

Lényegében kizárólag a használathoz szükséges üzemanyagról, valamint a közlekedési szabályoknak megfelelő dokumentumokról, parkoló jegyről és autópálya matricáról kell gondoskodni.

Emellett a bérlés egy másik nagy előnye, hogy más és más típusú autó is használható, az évszakokhoz igazodva. A nyári hónapokban lehet például klímás autót bérelni, mely nagyon kényelmes, és kellemes utazást biztosít minden utasnak, de télen az ülésfűtés érhet aranyat olykor.

Autóbérlés hátrányai

Az autóbérlés persze nem fenékig tejfel, hiszen, ha valamilyen sérülés, vagy baleset történik, mely a mi hibánkból történik, akkor az komoly kártérítést is vonhat maga után. Emellett a bérlés kezdetekor kért kaució sem biztos, hogy mindenkinek megengedhető, hiszen 30-50.000 Ft-ig is terjedhet egy átlagos autó esetében, nem beszélve egy felsőkategóriás járműről.

Mit jelent az élményvezetés?

Az élményvezetés, ahogy a nevéből kikövetkeztethető egy különleges élményt takarhat különböző járművek kipróbálása által. Ezen a téren nem csak széles járműválasztékból, hanem jó pár plusz szolgáltatásból is válogathatunk, mint amilyen a vezetéstechnikai tréning is.

Élményvezetés előnyei

Az élményvezetés legnagyobb előnye tehát, hogy olyan autókat és járműveket is kipróbálhatunk, amiket korábban sohasem. A választék a sport és izomautóktól fogva, a munkagépeken át, egészen a kamionokig terjedhet.

élményvezetés munkagéppel

Emellett azt is érdemes megemlíteni, hogy családok, gyerekek, baráti társaságok számára is élményt adhat, de egy romantikus élményvezetés pároknak is jó kikapcsolódás lehet.

Végül, de nem utolsó sorban érdemes megemlíteni, hogy egy ilyen vezetési élményt abszolút biztonságos körülmények között, épített pályákon élhetünk át, sőt mi több szakszerű oktatók is jó tanácsokkal láthatnak el minket, hogy kihasználhassuk a járművek nyújtotta lehetőségeket.

Élményvezetés hátrányai

Az élményvezetés esetében is fel lehet hozni hátrányt, amik közül az egyik lehet, hogy a legtöbb esetben nem hajthatunk ki közútra, hiába is szeretnénk. Emellett embere válogatja, de egyeseknek olykor frusztráló lehet az, hogy adott esetben utasításokat kap, de ne felejtsük, hogy ez is csak a minél jobb élményt szolgálja.

Melyiket válasszuk?

Ahogy az a fentiekből már kiderülhetett, az autóbérlés és az élményvezetés is más-más okból lehet jó választás. Amennyiben nincs autónk, de utazni szeretnénk, akkor a bérlés lehet opció, míg ha csak valami különleges autót próbálnánk ki, vagy fejlesztenénk vezetési képességeinket, akkor az élményvezetés bizonyulhat jó megoldásnak.

Összegezve

Az autóbérlés és az élményvezetés is jó opció lehet számunkra, attól függően, hogy mihez is szeretnénk kezdeni a rendelkezésünkre bocsátott jármű segítségével.

Ha tetszett a cikk, ossza meg ismerőseivel is!

Pinterest
Facebook
Email